Zondag 17 Maart 2019: Edelweiss verzorgt koffieconcert voor de Zonnebloem

 
Nationale Vereniging de Zonnebloem is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met lichamelijke beperkingen door ziekte, leeftijd of handicap. Met ruim 38.000 vrijwilligers is het een van de grootste vrijwilligersorganisaties in Nederland. 
 
De vereniging kent ongeveer 1.100 lokale afdelingen die individueel of in samenwerking activiteiten organiseren. Jaarlijks worden ruim een miljoen bezoeken aan huis afgelegd bij mensen die door een lichamelijke beperking moeilijk de deur uit kunnen. Voor duizenden mensen organiseert de Zonnebloem aangepaste vakanties in Nederland met verzorging en medische begeleiding in speciaal aangepaste accommodaties. 
 
De Zonnebloem heeft ook een afdeling in Heksenberg. Dat is ook de wijk waarin Jachthoorn- en Trompetterkorps Edelweiss bijna 60 jaar geleden het levenslicht zag. Edelweiss, overigens door de oprichter in 1960 ook vernoemd naar de Edelweissbloem, verzorgde zondag 17 maart jl. geheel belangeloos een gratis toegankelijk koffieconcert voor de Zonnebloem. En bij een koffieconcert horen uiteraard koffie, thee en Limburgse vlaai. 
 
De leden van de Zonnebloem lieten zich dit goed smaken. In het publiek zagen we ook Kleis Adema, gemeenteraadslid bij de Gemeente Heerlen en zelf ook actief als vrijwilliger bij de Zonnebloem. Tijdens het concert werden diverse stukken ten gehore gebracht die Edelweiss het komend jaar ook zal spelen op maar liefst drie concertreizen die het korps dit jaar voor de boeg heeft. Onder dankzegging van Truus Adema, voorzitster van De Zonnebloem afdeling Heksenberg, voor dit muzikale cadeau werd het koffieconcert met een stevig applaus afgesloten. Edelweiss en De Zonnebloem hebben afgesproken hier een jaarlijks terugkerende activiteit van te maken. 
 
Een mooi initiatief van twee verengingen die centraal staan in de gemeenschap en het verenigingsleven in Heksenberg.
 

 

Zondag 8 September 2018: Gezamelijk Drumband treffen

Zaterdag 8 september jl. organiseerde Harmonie Sint Gertrudis uit Wijlre op het van Wachtendonckplein in dit idyllische Heuvellanddorpje het gemeentelijk drumbandtreffen. Wijlre is tot in de verre omstreek bekend van de Brand's Bierbrouwerij die hier al sinds 1340 haar biertjes brouwt en daarmee de oudste brouwerij van Nederland is. 

Op het programma stonden acht korpsen, maar om uiteenlopende bleven er slechts vijf over. Door de vriendschappelijke banden met Gertrudis was Edelweiss gevraagd een gastoptreden te verzorgen. Dit betekende voor het korps uit Heksenberg de primeur van een gedeelte van haar nieuwe show. Vóór de zomervakantie werden er nieuwe muziekstukken ingestudeerd en waren er al een aantal showrepetities. Het aantal repetities na de zomervakantie was beperkt. Twaalf muzikanten waren op vakantie en konden er niet bij zijn. Ondanks een aantal gaten in de formatie viel de show inclusief op- en afmars goed in de smaak bij het publiek dat het knusse pleintje omzoomde. Voor deze gelegenheid verruilde Math de bastrompet voor een sousafoon en liet zien dat hij dit instrument bespelen niet verleerd is. De statige bolero werd met gevoel gespeeld door het slagwerk en de (solo) blazers. De tempowisseling met een sambanummer waarop de slagwerkers een heuse sambaband vormen deed het erg goed. Ook de leerlingen Bram en Tom . maakten vandaag hun debuut bij hun eerste echte optreden. 

Na het spelen van twee gezamenlijke stukken en het defilé kwam er een einde aan een mooie zomeravond. Uw reporter citeert de woorden van de juffrouw van de aanwezige snoepkraam "wat hebben jullie een mooi korps en kijk eens hoeveel jeugd". Daar mogen we inderdaad trots op zijn. We liepen naar de parkeerplaats aan de Miljoenenlijn en verdwenen in de schemering op weg naar huis.

21 mei 2018: Concours der Lage Landen Hammont (B) Gouden regen daalt neer in Heksenberg... 2x Goud met onderscheiding in Belgie.

In het Pinksterweekend tufte Jachthoorn- en Trompetterkorps Edelweiss een uurtje met de touringcar naar Belgisch Limburg. In Hamont-Achel net over de grens ter hoogte van het Brabantse Budel organiseerde men opnieuw de tweejaarlijkse Mars- en showwedstrijden der Lage Landen met deelnemers uit België, Duitsland, Oostenrijk en Nederland. 

Voor Edelweiss betekende dit de eerste wedstrijd na de topprestatie op het WMC al weer bijna een jaar geleden. In dat jaar heeft het korps diverse mutaties ondergaan. Zoals vaak het geval is na een zeer intensieve WMC periode zijn er leden gestopt, maar kwamen er ook nieuwe leden bij. O.a. enkele jeugdleden in opleiding beleefden vandaag hun vuurdoop. Het inpassen van nieuwe (jeugd) leden vergt tijd en geduld van een instructieteam. Dus waren de instructeurs en leden ook wel benieuwd naar de bevindingen van de internationale jury in Hamont. Edelweiss mocht vandaag in twee disciplines aantreden. 

Rond de klok van 14.00 uur marcheerde het korps de markt van Hamont op voor de voorstelronde. Als laatste korps in een blok van vijf optredens startte Edelweiss op de het onderdeel Mars/Concert. In concertformatie bracht men de werken "Alpenfreude en Blue Bird" ten gehore. Pas rond de klok van 17.00 uur marcheerde Edelweiss weer het marktplein op en deze keer voor de discipline Mars. Ook hier eerst weer een voorstelrondje en daarna maakte Edelweiss haar opwachting als derde korps in een blok van vijf korpsen met het werk "Reflexion". 

Na alle optredens was het de hoogste tijd voor de proclamatie oftewel de prijsuitreiking. Edelweiss mag - niet voor het eerst - erg trots zijn op het puntenaantal dat de jury voor haar optredens gaf. Het mars/concertwerk kreeg 91,28 punten en voor de mars had de jury 90,45 punten over. Dus twee keer Goud met onderscheiding of Cum Laude zoals men het in Vlaanderen zegt. 

Met recht kan gezegd worden dat er een gouden regen neerdaalde in Heksenberg. De jeugdige leden kregen een groot compliment van de juryleden en dat vormt uiteraard een solide basis om verder op te bouwen. De organisatie had het weer prima voor elkaar. De stralende zon en een heel sfeervol marktplein met volle tribunes en dikke rijen toeschouwers op de staanplaatsen vormden de andere ingrediënten voor drie dagen vol mars, show en een taptoe met een enthousiast publiek. 

Na de grote finale en de afmars stapte Edelweiss vermoeid, maar voldaan in de bus voor een korte reis naar Nederlands Limburg waar op dat moment de regen met bakken tegelijkertijd uit de lucht viel, maar daar maalde niemand om.......

2 April 2018: Cavalcade in Herve, Luik (BE)

 

Voor het fabriceren van dit reisverslag moest uw reporter diep in de geschiedenis duiken van dit evenement dat al voor de 142 keer georganiseerd werd. Met recht mag hier gesproken worden van een traditie. Ook een woordenboek Frans-Nederlands was nodig om er chocola van te maken. 

Sinds 1867 organiseert men in Herve (Wallonië), op een kwartiertje rijden van de Nederlands-Belgische grensovergang bij Eijsden een cavalcade. Een cavalcade is een optocht te paard waarbij de viervoeters een kar voorttrekken. Nou dat hebben we in ieder geval gemerkt aan de verse uitwerpselen van deze edele dieren. In het begin dachten we nog te kunnen slalommen om de "shit" te kunnen ontlopen, maar al gauw bleek er geen beginnen aan. 

Maarliefst 150 paarden speelden op 2e Paasdag de hoofdrol in deze optocht. Het lijkt nog het meest op een carnavalsoptocht, maar dat is het niet. Ondanks de kilo's confetti die worden uitgestrooid, het bier dat rijkelijk vloeit en de carnavaleske uitdossing van de groepen die achter zo'n wagen lopen, is er ook ruimte voor andere groepen die je in Nederland niet snel in een optocht zult zien zoals dansgroepen en acrobatische acts. Er waren in totaal 20 wagens met paarden. 

Op een regionale nieuwssite was vermeld dat de organisatie een budget van 200.000 euro ter beschikking heeft. Nu begrijp ik waarom er 13 muziekgezelschappen uit België, Duitsland, Nederland en zelfs Zwitserland en nog enkele andere groepen deelnemen. We arriveerden om 11.30 uur bij de plaatselijke evenementenhal waar we in ieder geval een sanitaire stop konden maken. Van daaruit moesten we onze weg vinden naar het startpunt. Dat ging op zijn Belgisch zal uw reporter alvast verklappen. 

We  kwamen in een soort fuik te staan vóór een opengebroken straat, samen met muzikale vrienden van Showband Corio, EVC Enschede en DINDUA uit Oldekerk. Daar moesten we een uurtje wachten voordat de poort van het schoolterrein openzwaaide en we via een omweg van zeker een kilometer het startpunt konden bereiken. Op de terugweg bleek dat we net zo goed via de opengebroken weg hadden kunnen lopen. Hadden we dat vooraf geweten. 

Bij het startpunt aangekomen, was er nog even tijd om een eetkraam te vinden. De rook van de worst- en frietkraam kwam ons al tegemoet, dus hoefden we niet ver te zoeken. De organisatie liet ons zien waar we konden opstellen. Ons viel de eer te beurt om als één na laatste groep aan de 7 kilometer lange optocht te vertrekken met startnummer 39. De optochtroute was erg pittig. Niet alleen vanwege de lengte, maar met de vele heuvels op en af was het een zware beproeving. Een volgende keer nemen we de racefiets mee. Op veel plekken stond het publiek rijen dik en volgens schatting van de RTBF (Radio Télévision Belgique Français) waren er tussen de 30.000 en 50.000 toeschouwers. Dus 40.000? 

Het moet gezegd worden, het publiek was erg enthousiast en bleef ook bij de twee regenbuitjes langs de route staan. Het parcours bestond uit een rode en grijze lus waarbij het begin van de grijze lus door exact dezelfde straten liep waardoor je het idee had bijna twee keer hetzelfde rondje te lopen. Het gezegde "hoe later, hoe zatter" was hier wel erg duidelijk van toepassing. Veel mensen stonden met de fles bier aan de mond op hun stoepje voor hun huis te kijken en raakten alsmaar voller. Om 18.00 uur bereikten we het eindpunt van deze lange en vermoeiende optocht. 

Als slotakkoord speelde ieder korps bij aankomst bij de feesttent nog een soort van serenade. Daarna liepen we terug naar de bus waar we werden lastig gevallen door opdringerige zatlappen die lollig wilden zijn die na wat duw en trek werk afgeschud werden. Onze chauffeur bracht ons weer veilig thuis. Chapeau voor jong en oud die deze ware slijtageslag tot een goed eind hebben gebracht. Doe mij maar een taptoe. Dat is toch wel wat relaxter dan deze heksenketel, inmiddels beter bekend onder de naam de Hel van Herve.

23 juli 2017: WMC Marswedstrijden Kerkrade

Een dag om nooit te vergeten door de ogen van onze jongste WMC-deelnemer.

Hier hebben we echt lang op gewacht. Niet alleen de muzikanten, maar zeker ook het bestuur en alle supporters. Het Wereld Muziek Concours 2017 in het  Parkstad Limburg Stadion waarnormaal gesproken gevoetbald wordt door Roda JC. Voor heel veel voetballers blijft het bij een droom om in een stadion te spelen en muzikanten uit de hele wereld staan hier toch maar mooi tijdens het WMC op deze grasmat. 

Donderdag was de generale repetitie en met de steun van honderden supporters legden we een goed parcours af op de velden van Groen Ster. Vandaag begonnen we de dag met zijn allen aan een ontbijt bij de brasserie van een van onze  sponsoren. De bus bracht in de tussentijd onze supporters naar het stadion en kwam ons hierna ophalen voor de rit er naar toe. Bij het stadion aangekomen, was het al een gezellige drukte. Eerst laadden we alle instrumenten uit en maakten afspraken over hoe laat we weer bij de bus moesten verzamelen, want wij waren pas 's middags aan de beurt en hadden nog tijd om naar andere korpsen uit diverse landen te kijken. Om klokslag 13.15 uur marcheerden we het stadion in. Zo veel publiek en ook onze eigen supporters op de tribunes. Ze waren te herkennen aan de rode shirts en ze zwaaiden met ballonnen en er hing een groot spandoek op de Zuid tribune. Giel meldde zich bij de stadionspeaker en hierna begon het echt. Ruim een half jaar oefenen voor dit moment. Kosten noch moeite werden gespaard om op dit grandioze evenement goed voor de dag te komen. Bij de laatste repetities werden er zelfs opnames vanuit de lucht gemaakt om zo de puntjes op de i te kunnen zetten. 

Daar gingen we dan. Eerst een hoekbocht binnendoor. Absoluut geen makkie met 55 muzikanten. Daarna de verplichte Engelse counters voorafgegaan door een sleeppas. Vervolgens een ronde bocht naar links, tussendoor onze speciaal ingestudeerde pas en tot slot de ronde bocht, het verplichte Amerikaanse counteren, gevolgd door de laatste bocht met tempoversnelling en het stopzetten van het korps bij de Noord tribune. En zo ben je in vijf minuten klaar waar je ruim een half jaar aan voorbereiding en repetities in hebt gestoken. Aan het applaus te horen, was het goed gegaan. Maar wat zou de jury ervan vinden die de andere dagen erg streng was en heel wat tweede prijzen (zilver) en zelfs derde prijzen (brons) had gegeven? Nu moesten we nog een hele tijd wachten op de prijsuitreiking en konden we  weer naar andere korpsen kijken hoe zij het ervan af brachten. 

Voor de prijsuitreiking marcheerden alle korpsen een voor een het stadion binnen. We stonden naast de Benjama band uit Thailand en de Red Deer Royals Marching Show band uit Canada. De spanning was van heel wat gezichten af te lezen. Toen we onze punten hoorden, was het stadion te klein. 91,13 punten in de Marching World Division. Dat was nog niet eerder vertoond. Vreugdedansjes, tranen van blijdschap en enorme ontlading. Alles en iedereen viel elkaar in de armen. Een gouden plak met onderscheiding. 

Het defilé voelde als een Romeinse glorietocht door een arena. Het applaus klaterde van de tribunes. Na de afmars en het inladen van de bus reden we naar Heksenberg en marcheerden het laatste stukje naar ons stamcafé waar nog héél lang werd nagepraat over deze dag die voor ons korps als een unicum de geschiedenisboeken in gaat. 

Voor de meesten begint nu de vakantie. Hierna staan er vast en zeker nog enkele mooie optredens in het najaar op ons te wachten. 

23, 25 & 25 juni 2017: WMC Tranings weekend

Hier is ie dan. Op veler verzoek een sfeerreportage van ons WMC Trainingsweekend. Aangezien het Edelweiss Mediateam andere verplichtingen had, heeft uw reporter aan de hand van ooggetuigen en de vele foto's en filmpjes geprobeerd er het beste van te maken. Niet alleen topsporters gaan in trainingskamp voor een belangrijke wedstrijd of toernooi, maar ook topmuzikanten beleggen een trainingskamp. 

Zo stond het weekend van 23/24/25 juni jl. volledig in het teken van het WMC. Wielrenners gaan zelfs op hoogtestage en ook tijdens ons trainingsweekend waren we op grote hoogte in het schilderachtige Zuid Limburgse Epen waar we onze intrek namen in een prachtige groepsaccommodatie. Na het inkwartieren op vrijdag in de gezellige kamers met namen als "het wespennest", "de kakelende kip" en de "bonte bever" en frites met snacks stond de eerste repetitie al op het programma. 

Eerst werd er afzonderlijk gerepeteerd door de sectie slagwerk en de secties blazers. Hierna werd de repetitie gezamenlijk afgesloten. De campinggasten die eigenlijk voor hun rust op de naastgelegen camping waren, stroomden toe en konden de muzikale verrassing wel waarderen. Hierna was het tijd voor een afzakkertje (of meer) aan de bar. De zaterdag startte met een uitgebreid ontbijt in de mooie ontbijtzaal. Daarna daalden we af naar Mechelen om op het voetbalveld van de plaatselijke voetbalvereniging een hele dag te repeteren op de M&M's. En daarbij bedoelen we deze keer niet die lekkere pinda's met een chocolade laagje, maar Mars en Muziek. Deze dag werd er stevig gerepeteerd op de muziek en de marsfiguren. Ook hier kwamen buurtbewoners en toevallige passanten op de muzikale noten af. 

Na deze zware repetitiedag was het eerst tijd voor een lekkere barbecue waarna iedereen zich opmaakte voor de beruchte Edelweiss bonte avond. Kosten noch moeite waren er gespaard om het ene na het andere daverende optreden te verzorgen. Een kleine greep hieruit. Het spits werd afgebeten door een grote groep dames waaronder de jachthoorn en vlaggengroep die bekende nummers met bijbehorende dansact van de film Grease ten tonele bracht. Hierna waren o.a. de heren slagwerkers aan de beurt met hun synchroonzwemact. Uiteraard hilariteit alom. Evenals bij de gietersymphonie van de heren trompettisten en bassen onder bezielende leiding van een aanstormend dirigenten talent. Dat het met de exercitie wel snor zit lieten "de vegers" zien toen zij met hun bezems ten tonele kwamen. Ook de echte jonkies onder de slagwerkers lieten van zich horen en zien met hun "sport optreden". En de uitsmijter van deze avond was weggelegd voor de slagwerkers die een perfecte imitatie neerzetten van "Dirty Dancing".  Het was een geweldige avond die voor menigeen tot in de late uurtjes duurde zelfs voor de jongste muzikanten van ons korps. 

Na een korte nacht en wederom een goed verzorgd ontbijt was het al weer tijd om afscheid te nemen van de Limburgse heuvels en onze gastheer. Nadat de kamers werden opgeruimd en de instrumenten waren ingepakt ging iedereen huiswaarts of naar andere muzikale verplichtingen. Het was een zeer geslaagd weekend dankzij de inzet van alle leden, het instructieteam, bestuur en de ondersteuning van enkele sponsoren. Zonder sponsoren zou dit weekend niet mogelijk zijn geweest. 

De basis voor een goede performance tijdens het WMC is gelegd. Of het voldoende is om het gewenste puntenaantal te behalen of te overtreffen zal blijken wanneer Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss haar opwachting maakt op zondag 23 juli 2017 in het Parkstad Limburg Stadion. Wilt u ons aanmoedigen en een fantastische dag beleven vol mars- en showmuziek koop dan nog snel een kaartje!

19 juni 2017: Drumbandfestival 65 Jaar Drumband Marijke Hoensbroek 

Ter gelegenheid van haar 60 jarig jubileum organiseerde drumband Marijke uit Hoensbroek een jubileumfeestweekend boordevol activiteiten waaronder een drumbandfestival en een streetparade met defilé op zondag. Als bevriende vereniging uit buurgemeente Heerlerheide waren we te gast op dit festival. Voor sommige leden was het zelfs een thuiswedstrijd, omdat zij in Hoensbroek wonen. 

Onze tabour-maître Giel loopt al heel wat jaren vóór ons korps, maar vandaag had hij toch maar mooi een primeur. Net opa geworden en dus als opa Giel voorop. Het was ook nu een dag waarop de mussen van het dak vielen en twee korpsen verstek lieten gaan bij de streetparade en diverse andere korpsen er voor kozen om in hemdsmouwen te lopen. Gelukkig was het rondje om de thuishaven van drumband Marijke heen niet al te lang en bij het defilé was veel publiek op de been zoals een jubilaris dat ook verdient. Bij het defilé zette alle korpsen hun beste beentje voort en maakten er een mooi schouwspel van. 

Het festival was 's morgens al begonnen met podiumoptredens van de deelnemende verenigingen en ook na de streetparade ging dit onderdeel van het programma verder. Het was lang wachten, want Edelweiss stond als laatste korps van de middag geprogrammeerd, maar de wachttijd was best aangenaam onder parasols met een hapje en drankje op het terras en kijken en luisteren naar collega korpsen. 

Tussendoor kon het publiek in de grote zaal ook nog genieten van een niet alledaags en spectaculair optreden van slagwerkgroep Lift-off. Voor de aanhang van Edelweiss niet onbekend uiteraard aangezien de bemanning van Lift-off onder andere uit slagwerkers bestaat die ook bij Edelweiss actief zijn. 

Drumband Marijke mag met trots terugkijken op dit geslaagde en prima georganiseerde festival. Nogmaals de felicitaties aan jubilarissen, bestuur en leden van onze jubilerende muziekvrienden uit Gebrook. Moe en voldaan zochten we thuis de hitte van de barbecue en de verkoeling van het zwembad op. Het was een leuke opmaat voor het trainingsweekend dat binnenkort gaat plaatsvinden ter voorbereiding op onze WMC deelname.

27 mei 2017: Taptoe Klimmen

Eindelijk weer eens taptoe dichtbij huis. In onze regio lijken er steeds minder taptoes te zijn. Dus kijken we reikhalzend uit naar dit soort evenementen om ons ook in eigen regio te kunnen presenteren. 

De organisatie was erin geslaagd een taptoe van wereldklasse neer te zetten. Een geweldige line-up met alleen maar korpsen die al heel wat prijzen op het WMC in de wacht gesleept hebben, een schitterende entourage op het Drossaert de Limpensplein, overvolle tribunes en uitpuilende terrassen, vlekkeloze organisatie en een prachtig optreden van de organiserende en jubilerende schutterij Broederschap Sint Sebastianus. Dat was in een paar woorden Taptoe Klimmen. 

Was er dan helemaal niets aan te merken op de taptoe? Ja, maar daar heeft helemaal niemand invloed op. Het was de tot nu toe heetste dag van het voorjaar. Ook 's avonds was het nog ruim 25 graden en ga er dan maar eens aan staan met een uniform, helm en instrument. Chapeau voor alle muzikanten om dan nog zo'n muzikale en visuele prestatie te leveren. 

De taptoe begon met een voorstelronde waarbij Sint Sebastianus het spits afbeet. De muzikanten van Sint Sebastianus traden niet op tijdens de taptoe zelf, maar trakteerden de bijna 1000 toeschouwers op een extra lange opening waaronder een zeer mooi intrada waarbij enkele trompettisten tussen het publiek op de tribunes hun solo speelden. De toon was gezet. Na de voorstelronde van alle deelnemende korpsen startte MVB, beter bekend als de Maastrichtse Verkenners Band met een speelse show. Hierna was DVS (Door Vriendschap Sterk) uit Katwijk aan de beurt, een van de toppers van de laatste edities van het WMC te Kerkrade. Na de pauze werd het programma hervat met de show "Battle of the Woods" van Edelweiss. Voor verschillende leden was het vandaag een bijzondere dag. De twee 8-jarige meiden Britt en Kato liepen vandaag voor het eerst de show mee. Nu nog zonder instrument, maar dat deerde het publiek niet dat vol bewondering keek naar de kleine dreumesen die erg hun best moesten doen om met hun kleine beentjes de grote passen van de volwassenen bij te benen. Ook voor de familie Dols was het een primeur en betekende het hard werken. Als lid van zowel Sint Sebastianus als Edelweiss moesten vader Frank, zoon Dean en dochter Bo twee keer in korte tijd van uniform wisselen om met beide optredens mee te kunnen doen. Bovendien waren ze ook nog druk met de organisatie van dit evenement. En ook het taptoesignaal, vanuit de "skybox", werd gespeeld door Frank op een met lampjes aangeklede trompet. Maar voordat de taptoe eindigde met de grote finale waarin het Wilhelmus, het Limburgs Volkslied en het taptoesignaal klonken, konden we eerst nog genieten van de prachtige show en muziek van Adest Musica. Ook weer een van de toppers op het WMC. En tot slot de show "British pop" van regerend wereldkampioen op het onderdeel marswedstrijden, Kunst & Genoegen uit Leiden. 

Sint Sebastianus kan terug kijken op een heel geslaagde taptoe waar alle ingrediënten inzaten die een taptoe tot zo'n mooi schouwspel maken. Edelweiss gaat zich nu volledig richten op de voorbereiding op het WMC om daar op het onderdeel marswedstrijden goed voor de dag te komen. Wilt u Edelweiss aan het werk zien dan kan dat meerdere keren per week wanneer er op diverse voetbalvelden wordt gerepeteerd. 

Op zondag 18 juni neemt Edelweiss nog deel aan het muziekfestival van de muzikale vrienden van drumband Marijke in Hoensbroek. Overigens waren ook de fotografen van Korpsmuziek aanwezig in Klimmen en hebben heel wat plaatjes geschoten die te zien zijn op hun website www.korpsmuziek.nl

 

12 Februari 2017: Euregionaal Gardetreffen

Een mooi feestweekend in Heerlen en dat midden februari met een enorm feestpaviljoen op het plein voor Theater Heerlen. Op vrijdag de finale van het LVK, op zaterdag een 90's party en zondag een Euregionaal Gardetreffen met een streetparade door het centrum van Heerlen. Sinds 2003 heeft ook Heerlen zijn eigen garde die luistert naar de naam "Garderezjiment d'r Kuëb va Heële", vernoemd naar één van Heerlens bekendste zonen. De garde heeft als doel het cultureel erfgoed van Heerlen op ludieke wijze uit te dragen en is bij vele evenementen in de Euregio aanwezig. 

De garde is aangesloten bij de Federatie van Euregionale Gardes en is erin geslaagd het jaarlijkse gardetreffen naar Heerlen te halen. Ongeveer 20 gardes maakten deze zondag hun opwachting in Heerlen. Een dagvullend programma dat al vroeg begon met de ontvangst van alle gardes in het paviljoen. Daarna volgde natuurlijk enkele ceremoniële verplichtingen en volgden de eerste optredens van de gardes. Om 14.30 uur begon de streetparade geopend door de Blauw Sjuut, ook een begrip in Heerlen en omgeving, met deelname van alle gardes, enkele schutterijen en lokale muziekkorpsen waaronder showband Corio, de Coriovallum Pipeband en Jachthoor en Trompetterkorps Edelweiss. 

Als opwarmertje voor de wachtende menigte bij de opstelling van de streetparade speelden we enkele swingende nummers. De zon scheen uitbundig en niets stond een mooie streetparade in de weg. Veel publiek langs de route en een defilé op het Pancratiusplein waar de hoogwaardigheidsbekleders waaronder de burgermeester van Heerlen hun plek op de Blauw Sjuut hadden ingenomen. 

Hier stond het publiek rijen dik en kon men genieten van alle deelnemende verenigingen die uiteraard extra hun best deden om iets moois van het defilé te maken. Na de streetparade volgde de ontbinding in het paviljoen. Altijd mooi om acte de présence te geven in onze eigen stad. Een evenement dat volgens uw reporter zeker voor herhaling vatbaar is, maar het gardetreffen zal pas over vele jaren weer in Heerlen neerstrijken aangezien alle aangesloten gardes in aanmerking komen voor de jaarlijks roulerende organisatie. 

Daags na dit evenement waren alle regionale media vol lof over het zeer geslaagde en unieke evenement. Een mooie warming-up voor de komende carnaval.

21 Januari 2017: Nederlands kampioen Marching & Music Contest KNMO Waalwijk

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss is weer een Nederlandse titel rijker. Hoe deze dag verliep, leest u hieronder. 

In de ijzige kou kwamen de leden en supporters bij elkaar in afwachting van de touringcar. Eerst werd een tussenstop gemaakt in Brunssum voor een gezamenlijk ontbijt. Hierna werd koers gezet richting Waalwijk, om precies te zijn de Topsporthal met de toepasselijk naam "De Slagen". Normaal gesproken onder meer de thuishaven voor Tachos (eredivisie handbal), maar vandaag bood de hal plaats aan vijftien muziekkorpsen voor het Nederlands Kampioenschap Marching & Music Contest 2016. 

Edelweiss stond als voorlaatste korps geprogrammeerd en betrad de zaal met Royal Lion en nam de concertformatie aan voor het muzikale werk Play Time. Na het stilstaande werk werd in een flitsend tempo gehergroepeerd in marsformatie, want direct aansluitend volgde het onderdeel marswedstrijden waarin Edelweiss het nummer Reflexion ten gehore bracht. 

Het voordeel van laat in het programma optreden is dat de jurering en prijsuitreiking niet lang op zich laat wachten. Met 89,92 punten behaalde Edelweiss niet voor het eerst in haar historie een Nationale titel. Deze keer op het onderdeel concerterend. Bij de marswedstrijden bleek Edelweiss net te kort te komen voor opnieuw een nationale titel, maar de 2e plaats met 89,33 punten die op dit wedstrijdonderdeel behaald werden, is natuurlijk ook een prima prestatie. Zeker als je bedenkt dat er pas sinds 2014 heel wat (jeugdige) muzikanten het korps zijn binnengestroomd en ervaren mensen na vele jaren lidmaatschap hun muzikale loopbaan hebben beëindigd. Een compliment voor de leden en haar instructieteam. Jammer dat de magische grens van 90 punten net niet werd doorbroken. 

Na de prijsuitreiking stapte iedereen moe maar tevreden in de bus op weg naar d'r Bok om met een hapje en drankje de dag af te sluiten. Een fantastisch begin van 2017. 

Hopelijk volgen er nog vele mooie momenten de komende maanden. Een ding is zeker. Het wordt een druk jaar met optredens in binnen- en buitenland en uiteraard het WMC in juli waar iedereen - wiens hart sneller gaat kloppen van blaasmuziek, mars en show - reikhalzend naar uitkijkt. Weten waar en wanneer Edelweiss optreedt? Houd dan de agenda op onze website in de gaten.

18 November 2016: Edelweiss "op jacht" in L1 TV Programma Limbourgois

Een niet alledaags optreden viel ons deze week ten deel toen Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss werd uitgenodigd om het jachtseizoen af te blazen. 

Dat vraagt natuurlijk om enige toelichting, want afblazen betekent in dit geval geenszins dat er iets wordt afgelast. In tegendeel, het is juist een begin. De jagers komen dan terug van de jacht en leggen het tableau van de jacht van die dag uit. Traditioneel wordt dan de jacht afgeblazen waarna de genodigden kunnen aanschuiven voor een jachtdiner. Op uitnodiging van het L1 televisieprogramma Limbourgeois, een programma over het goede leven in Limburg, toog een deel van ons korps vrijdagavond jl. naar Klimmen waar bovenop een van de Zuid-Limburgse heuvels, met een adembenemend uitzicht, aan de rand van het dorp Klimmen de eeuwenoude buitenplaats Villa de Proosdij ligt. 

De Villa en het landgoed kennen een unieke en bijzondere geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen en Romeinse tijd. Daar stonden we dan te midden van het geschoten wild en knisperende vuur uit de vuurkorven op de buitenplaats van Villa de Proosdij. Allereerst werden we welkom geheten door de gastheren van de Villa en de aanvoerder van de jagers. 

Daarna werden we voorgesteld aan de genodigden die met amuse en aperitief konden genieten van onze serenade. Na afloop sprak presentator van Limbourgeois ons nog even toe. De uitzending is zondag 27 november 2016 direct na L1 Sport om 18.05 en wordt 's avonds een paar keer herhaald. Een optreden dat past bij een korps als Edelweiss dat gevoel voor traditie heeft, maar zeker niet schuwt om haar muzikale grenzen te verleggen op niet alledaagse lokaties.

13 November 2016: 1e prijs LBT Concours Brunssum

Vandaag stond het bondsconcours op het programma voor de disciplines mars/concert georganiseerd door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen. We verzamelden ons rond 11.30 uur bij ons repetitielokaal voor de laatste instructies en om de puntjes op de spreekwoordelijk i te zetten.  

Musiceren in buurgemeente Brunssum voelt als een soort van thuiswedstrijd. Gezien de geringe afstand reden we in colonne met eigen vervoer naar Sporthal Rumpen waar het concours zou plaatsvinden. In vergelijking met eerdere concoursen was het deelnemersveld van beperkte omvang. Slechts vijf korpsen zouden deze middag hun opwachting maken. In chronologische volgorde waren dit Drumband Harmonie Sint Martinus uit Vijlen, Drumband Koninklijke Fanfare Aloysian uit Landgraaf, Klaroenkorps Schutterij Sint Joris uit Wessem, Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss uit Heerlen en Trommel en Klaroenkorps Koninklijke Harmonie Sint Caecilia uit Eijsden. 

Aangezien we als voorlaatste korps moesten optreden, was er nog tijd voor ontspanning  en we konden de andere optredens bekijken. Om exact 14.00 uur marcheerden we met het nummer Royal Lion de vloer op. De opmars zag er goed uit en dat merkte je aan het publiek dat op het puntje van de stoel ging zitten. De concertformatie werd ingenomen en nadat het instrumentarium voor dit concertwerk door onze crew was klaar gezet , speelden we Great Feeling. Een compositie die door instructeur Marcel Falize is geschreven. Met een snelle hergroepering verruilden we de concertformatie voor de marsformatie. Als marcherend werk speelden we Blue Jackets een compositie van Ruud Böhmer. 

Toen alle korpsen hun posities in de zaal hadden ingenomen begon de prijsuitreiking. Er waren enkele hoge scores en louter 1e prijzen. Een gemiddelde score van 89,00 punten is een uitstekend resultaat op de lange weg die er nog naar het WMC is af te leggen. In het weekend van 22 en 23 juli 2017, het definitieve schema wordt nog door de WMC organisatie bekend gemaakt, zal Edelweiss in actie komen bij het onderdeel marswedstrijden. Tot die tijd zijn er nog vele repetities en liggen er enkele mooie evenementen zoals taptoes en streetparades in het vooruitzicht. 

De 1e prijs in Brunssum bezorgde ons ook een uitnodiging voor het Nederlands Kampioenschap Marching en Music Contest. Dit NK MMC zal 21 januari 2017 in Waalwijk worden gehouden.

9 Oktober 2016: Optocht Cominus (Fr-Be) Reisverslag

Net als in 2014 waren we uitgenodigd om deel te nemen aan de optocht in het Frans-Belgische grensplaatsje Comines (Komen). 

 

Het knusse dorpje kent een traditie die al 132 jaar oud is en dus teruggaat tot 1884. Volgens de overlevering was er in de Middeleeuwen een kasteelheer die gevangen werd gezet in een toren van zijn eigen kasteel. Toen zijn familie niet wist waar hij was opgesloten, gooide hij een lepel met het familiewapen uit de toren naar beneden. Toen voorbijgangers de lepel vonden, verzamelden zij de dorpelingen en bestormden de toren en bevrijdden de kasteelheer. Jaarlijks wordt deze legende herdacht met een groots feestweekend geheel in Middeleeuwse sfeer met muziek, een markt, concerten, een symbolische machtsoverdracht een kermis, wielerwedstrijd (kermiskoers) en als hoogtepunt de historische optocht met Middeleeuwse taferelen uitgebeeld op wagens met lokale acteurs en figuranten. Op het eindpunt van de optocht verzamelen zich duizenden mensen op het stadsplein waar vanaf het balkon van het stadshotel honderden houten lepels naar beneden worden gegooid in de massa. 

Het doorgaan van het evenement heeft lange tijd aan een zijden draadje gehangen vanwege de terroristische aanslagen eerder in Frankrijk. Na lang beraad door de lokale veiligheidsdriehoek kwam er groen licht, maar was het evenement zwaar beveiligd door agenten en beveiligers en waren er zichtbaar geen halve maatregelen genomen. 

De hele route was afgezet met dranghekken en auto's werden op afstand gehouden. Petje af voor de organisatie dat ze hun traditie niet laten afnemen, maar het voelde niet voor iedereen even prettig. Na een vermoeiende dag volgde er nog een lange busreis en ging het avondeten een beetje de mist in. Daardoor had het tankstation langs de autoweg natuurlijk wel een goede omzet met zoveel hongerige muzikanten. Helaas zat het onderweg niet mee, met veel files en vertraging kwamen we laat in de avond thuis op ons vertrouwde Heksenberg.

 

1 Oktober 2016: Veteranendag Brunssum

De eerste internationale veteranendag in Brunssum was een groot succes. Door drie initiatiefnemers is een stichting opgericht en in korte tijd werd een mooi  programma samengesteld. Een waardige herdenking, kranslegging, toespraken, een middagprogramma met entertainment en educatie en uiteraard een defilé. Het programma werd afgesloten met een uitverkochte voorstelling door Fanfare Bereden Wapens van de Koninklijke Landmacht. 

Jachthoorn - en Trompetterkorps Edelweiss werd gevraagd om onderdeel uit te maken van de korte parade door het centrum van Brunssum en het defilé waaraan veteranen uit vele NATO landen deelnamen. Complimenten voor de stichting die als doelstelling heeft om een jaarlijks eerbetoon voor veteranen zowel jong als oud te organiseren in een regio die in 1944 bevrijd werd en waar tot op heden niet of nauwelijks aandacht voor de mannen en vrouwen was waaraan wij onze vrijheid te danken hebben. 

Het was een eer om hier onze muzikale bijdrage aan te leveren. De 2e editie zal zijn op 16 september 2017.   georganiseerd. Een waardige herdenking, kranslegging, mooie toespraak, last post en Wilhelmus gevolgd door een defilé en een gezellige middag. 

Afgesloten werd met een speciale veteranenvoorstelling met zangeres Rene van Bavel.

 

2 Juli 2016: Taptoe Brugge (BE)

De dag nadat Wales heel voetbal minnend België in tranen achterliet, stapte uw verslaggever aan boord van de touringcar die Edelweiss naar Taptoe Brugge bracht. Brugge met zijn historische binnenstad is de grootste stad en tevens hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Brugge kent een historie die terugvoert naar de 9e eeuw. De stad kende het grote geluk dat het tijdens  Wereldoorlog I en II grotendeels gespaard is gebleven van grote verwoestingen. In het jaar 2000 kwam de historische binnenstad van Brugge op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De binnenstad lijkt wel een groot openluchtmuseum met oude straten, sfeervolle pleinen en prachtige gevels die je terug lijken te voeren naar Middeleeuwse tijden. Na vandaag zijn we weer heel wat wijzer geworden van de schoonheid van de Vlaamse taal. 

14.15 uur vertrek vanuit Heerlen. Korte tussenstop langs de autostrade, aankomst om 17.00 uur op de ring van Brugge. Hier moeten we twee Edelweiss kwartiertjes wachten op de politie. Vanwege de indrukwekkende afmetingen van onze autocar met flinke aanhanger rijden we onder escorte van een politiebusje en een zwaantje zoals hier een motoragent genoemd wordt het centrum binnen. Het is inderdaad een prachtige stad en de steegjes zijn erg smal hetgeen de chauffeur later merkte toen hij zacht gezegd een bumpertje raakte. 17.30 uur parkeren we bij het Crown Plaza Hotel waar we de voor ons gereserveerd hoek in ontvangst nemen. We melden ons bij de organisatie en hebben ruim de tijd om op zoek te gaan naar Brugse chocolatiers en Vlaamse friet. Die vinden we en merken bij het afrekenen dat we in het Venetië van Vlaanderen zijn, want de prijzen liegen er niet om. Hoe dan ook de honger is gestild. Nog even rondlopen en genieten van de prachtige gebouwen. 19.00 uur omkleden en direct inspelen voor de deur van de lokale fietshandel met hoe kan het ook anders wieleroutfits van de ronde van Vlaanderen in de etalage. Bij het inspelen werd onze Tambour-maître op de schouder geklopt door een jongeman die een serenade vroeg voor zijn jarige vriendin. Uiteraard werd aan dit spontane verzoek gehoor gegeven tot groot vermaak van omstanders en muzikanten zelf. 20.30 uur opstellen in het smalle straatje naast het hotel. 20.45 uur oplopen naar de zijkant van het taptoeplein beter bekend als de Burg van Brugge. Een sfeervol plein met o.a. de Heilige Bloedbasiliek gebouwd tussen 1139 en 1149. Een uniek decor. 

21.00 uur opmars Edelweiss met de show die het publiek gezien de reacties goed beviel. 21.15 uur op adem komen na de show en korte fotoshoot met onze nieuwe muziekvrienden van Wilhelmus uit Sliedrecht. 21.45 uur opmars van alle deelnemers die opvallend genoeg allen uit Nederland komen, te weten DVS Katwijk en de DVS jeugd die net kersvers Nederlands jeugdkampioen is geworden, Wilhelmus Sliedrecht en ons eigen Edelweiss. Tijdens de finale werd door Big Band Society de Vlaamse Leeuw gespeeld, bracht de beiaardier een mooi stuk ten gehore op het carillon vanuit het statige Belfort dat met zijn 83 meter hoogte en 366 traptreden een van de grootste toeristische trekpleisters is. 

Hierna sloten de DVS senioren de finale om 22.15 uur af met de mooie Engelse hymne Abide with me, in Nederland beter bekend als Heer blijf bij mij. Na het afmarcheren komt een einde aan de 29e editie van Taptoe Brugge waar al heel wat gerenommeerde korpsen uit de mars- en showwereld hebben gestaan. Snel omkleden, de bus inladen en na een het verlaten van Brugge arriveren we om 01.30 uur bij onze thuishaven. Zien we jullie over twee weken weer bij de World festival Parade in Brunssum?

16 Mei 2016: Mars- en showwedstrijden Hamont in België Concours der Lage Landen

In het Pinksterweekend hadden wij onze "eigen" Eurovisiecontest. Op zondag reisden we naar het Belgisch Limburgse Hamont-Achel net over de grens bij Weert voor de tweejaarlijkse Mars- en showwedstrijden der Lage Landen met deelnemers uit België, Duitsland en Nederland. Op voorhand was duidelijk dat ons korps niet naar Hamont ging met het idee de titel van 2014 te willen  prolongeren. 

De afgelopen maanden waren er diverse factoren die ervoor zorgden dat we met een andere doelstelling naar deze wedstrijd gingen. Enkele mutaties binnen het korps en het inpassen van nieuwe leden kost nu eenmaal tijd en misschien was tijd juist de factor die deze keer erg beperkt was om de focus volledig op deze wedstrijd te richten. 

We mogen trots zijn op de 1e prijs met 87 punten. Het juryrapport vermeldde dat er enkele schoonheidsfoutjes zijn waaraan we kunnen werken. Desondanks was het een prima dag in de bekende, gemoedelijke Vlaamse sfeer. Prima organisatie, goede ontvangst in de "Posthoorn" en een heel sfeervol marktplein dat drie dagen in het teken stond van mars, show en taptoe met een enthousiast publiek . Uw verslaggever viel het op dat het vooral kleinere drumbands zijn die hoge toppen scheren zoals kennelijk de Vlaamse uitdrukking is voor hoge ogen gooien. 

Het is waarschijnlijk toch wat eenvoudiger om een kleiner korps door de bocht te sturen of te laten counteren dan een korps van onze omvang. Na de zestien optredens van deze middag begon de proclamatie oftewel de prijsuitreiking. Deze duurde ruim een uur waarna alle korpsen afscheid van het publiek namen en het plein marcherend verlieten. Na een korte stop bij de mobiele friteskot stapten we weer in de bus voor een korte reis naar Nederlands Limburg. De volgende editie gaan we weer voor het hoogst haalbare.

30 April 2016: Hemelvaart concert bij Sainte Cécile Eijsden

Het laatste optreden in deze drukke week die begon met een optreden in onze thuishaven Heksenberg ter gelegenheid van "Koningsnacht" en ons via Beek (Queensparade-Taptoe) naar Eijsden leidde. 

Hier waren we op uitnodiging van Sainte Cécile. Een enorm grote vereniging die bekend is van de harmonie die op het WMC zowel 2009 als in 2013 wereldkampioen werd in de concertafdeling. Daarnaast heeft men ook nog een Trommel- en Klaroen Korps in de gelederen dat jaarlijks in de lente een concert verzorgt en daarbij één gastvereniging uitnodigt. 

Deze editie viel ons de eer te beurt. Normaal gesproken is Edelweiss op straat te vinden bij streetparades en taptoes, maar nu was verenigingslokaal "Cultureel Centrum Eijsden" plaats van handeling. Edelweiss mocht als eerste het podium betreden en het was een beetje proppen met zoveel muzikanten. Na het Intrada waarbij ons korps uiteraard de zaal in marcheerde volgden er nog enkele werken met het gehele korps, maar speciaal voor dit concert waren er in de korte tijd die er gerepeteerd kon worden ook enkele slagwerknummers ingestudeerd. Na een korte pauze waarin het instrumentarium van het podium werd gehaald, installeerde het Trommel- en Klaroen Korps van de Sainte Cécile zich. 

Ook zij brachten enkele nummers met het gehele korps ten gehore, maar ook enkele pure slagwerknummers. De bezetting van beide korpsen is voor een groot deel hetzelfde. Signaalinstrumenten zoals jachthoorns, klaroenen en slagwerk. Dus ook de sound van beide korpsen was herkenbaar voor iedereen. Er was zelfs een muziekstuk dat op het programma van beide korpsen stond, het meeslepende "Tribute to John Williams". De neutrale toeschouwer mag zelf oordelen welke uitvoering zijn of haar favoriete was.

 

27 April  2016: Queensparade - Taptoe Beek Koningsdag

Er was eens een menneke dat een paar jaar geleden naar de Taptoe in Beek stond te kijken en dacht "dat wil ik ook". Enkele jaren later staat hij met zijn trommel in Beek tussen de grote mensen van Jachthoorn en Trompetterkorps Edelweiss. 

Op deze recordkoude en waterige Koningsdag werd de 12e editie van deze taptoe gehouden. De regen viel op de heenweg nog met bakken uit de lucht, maar eenmaal gearriveerd in Beek waren de weergoden ons beter gezind en het bleef tijdens de taptoe droog. Desondanks werd het programma door de organisatie ingekort. Helaas voor de Beekse jeugd ging de optocht met versierde fietsen en de gedecoreerden in oldtimers, de echte Queensparade,  niet door. Hiermee kwam de Streetparade voorafgaande aan de taptoe dus ook te vervallen. 

Na de ontvangst in het Asta Cultuurcentrum en het stallen van de instrumenten hoorden we een korps spelen. Het bleek METRO Met Eensgezindheid Tot Representatieve Ontspanning) uit Scheveningen te zijn dat al warmliep met hun show. Aangezien we als eerste korps aan de taptoe begonnen, konden we al snel aan de bak. Ook het gebruikelijke voorstelrondje werd geschrapt evenals de tweede show van de Rijnmondband. De speaker was blijkbaar een beetje in de war van alle wijzigingen, want na ons Intrada dacht hij eerst dat we het taptoeterrein moesten verlaten. Maar we konden blijven staan en met de show beginnen. Voor enkele leden was het hun eerste taptoe en dus altijd extra spannend. De show verliep goed, maar ontzettend jammer voor alle korpsen en de organisatie dat er door het niet uitnodigende weer veel minder publiek dan normaal gesproken de weg naar het marktplein in Beek wist te vinden. 

Naast Edelweiss maakten METRO uit Schevingen, Rijnmondband uit Schiedam en het thuisspelende Drumfanfare en Majoterrenkorps Irene Lucia uit Beek hun opwachting. Bij de finale liep Britt, één van onze twee "mascottes" mee. Ze moest wel hele grote stappen maken om de rest bij te benen. Na de finale met het Wilhelmus marcheerden de korpsen het terrein af en hadden METRO en de Rijnmondband nog een lange reis naar huis voor de boeg.

 

26 April 2016: Kings night Concert SJG Heksenberg

Het is nog steeds wennen aan het feit dat we in Nederland sinds 2014 Koningsdag vieren in 

 

plaats van Koninginnendag. Dus heeft Koninginnennacht ook plaats gemaakt voor 

 

Koningsnacht.

 

Tijdens deze nacht, of beter gezegd, avond werd een oude traditie in ere hersteld. 

 

Op uitnodiging van onze muziekvrienden van Harmonie Sint Gerardus, eveneens afkomstig 

 

uit Heksenberg, waren we te gast op hun concert in het teken van de Koningsnacht.

 

Na het welkomstwoord van de voorzitter van Harmonie Sint Gerardus en uiteraard  

 

het Wilhelmus, opende Sint Gerardus het concert.

 

 

Dat het korps suprieur niveau in huis heeft, liet her horen bij de muzikale werken uit 

 

Schindler's List en Lord of the Rings, beide bekend van de wereldberoemde films.

 

Hierna voegde de muzikanten van Edelweiss zich samen om enkele gezamelijke werken

 

ten gehore te brengen, waaronder het indrukwekkende "Marche de Gandamerie Belge". 

 

Voor de oplettende luisteraar was hierin de tune te herkennen van het L1 TV Programma 

 

"Limourgeois".

 

 

Een mooie combinatie van de instumentale bezetting van de Harmonie en de warme klanken 

 

van Edelweiss.

 

Hierna bracht Edelweiss tijdens het gastoptreden nog enkele werken ten gehore en werd de 

 

Koningsnacht met oranjebitter ingeluid.

 

 

Voor Edelweiss was dit het begin van een drukke week waarin op Koningsdag in eerste 

 

instantie twee optredens gepland stonden. Door het slechte weer viel echter de 

 

Oranje Optocht op Heksenberg af, ook was er een aanpassing bij de Queensparade in Beek. 

 

Daar was ook de optocht uit het prgramma gehaald, zodat we meteen mochten aantreden 

 

op de Taptoe.

 

 

Zaterdag zijn we te gast bij Harmonie Sante Cecile in Eijsden en laat dat nu toevallig 

 

de vereniging zijn die de tune voor het genoemde TV Porgramma heeft ingespeeld. 

 

Dat kan geen toeval zijn...

 

 

 

27 December 2015: Marcel Falize 25 Jaar Dirigent & inspirator

Op zondag 27 december is onze dirigent Marcel Falize, tijdens de drukbezochte en gezellige kerstbrunch, gedecoreerd met een zilveren Bondsspeldje van de LBT (Limburgse Bond van Tambourkorpsen) vanwege zijn 25 jarig lidmaatschap bij Edelweiss. Bij het speldje hoort uiteraard ook een oorkonde en beide zijn  uitgereikt door een afgevaardigde van de LBT. Colin Falize is inmiddels 12.5 jaar lid en heeft daarvoor ook een speld (vermiljoen) van de bond gekregen. 

 

15 November 2015: Edelweiss Limburgs Kampioen!

Vandaag stond het bondsconcours op het programma voor de disciplines mars/concert georganiseerd door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen in samenwerking met de plaatselijke M.M.S.K. St. Petrus Banden. 

We verzamelden ons rond 10.00 uur bij ons stamlokaal om van daaruit met de bus te vertrekken voor een heerlijk ontbijtbuffet verzorgd door een van onze sponsoren. Na de broodjes, vers gebakken eieren, jus d 'orange en fruit ging onze reis eerst verder naar het centrum van Brunssum waar op de trappen van het oude gemeentehuis een groepsfoto werd gemaakt. Hierna begon de busreis van iets meer dan een uur naar Venray. Aangezien we als laatste korps moesten optreden, was er voldoende tijd voor ontspanning, inspelen van het blaaswerk en we konden naar de andere korpsen kijken. 

Tegen de klok van 14.45 uur gingen we naar de ruimte waar de instrumenten lagen om daarna op te stellen. Om klokslag 15.15 uur marcheerden we met het nummer Royal Lion de zaal van sporthal de Wetteling in. De souzen moesten behoorlijk door de knieën om te voorkomen dat de instrumenten onzacht met de lage doorgang in aanraking zouden komen. De eerste bocht bij de opmars zag er al meteen strak uit en dat merkte je aan het publiek dat er eens goed voor ging zitten. 

Allereerst werd het concertwerk Play Time gebracht. Aan het applaus van het publiek te horen zat dit wel snor. Met een flitsende hergroepering stonden we vanuit concertformatie binnen no-time in marsformatie. Als marcherend werk speelden we March of the Lowlands. Ook de mars viel goed in de smaak. 

 

 

Nadat wij de andere korpsen binnenspeelden en na toespraken van vertegenwoordigers van de gemeente Venray en gedeputeerde van Cultuur Ger Koopmans begon de prijsuitreiking. Er waren enkele hoge scores en aangezien wij als laatste optraden, bleef de spanning ook tot het laatste moment. Met maarl iefst een gemiddelde score van 92,25 punten waren we glorieus winnaar van dit bondsconcours en mogen we ons Limburgs Kampioen 2015 noemen. Hiermee krijgen we een uitnodiging voor het Nederlands Kampioenschap in januari 2016 in Waalwijk. 

Zoals altijd was de terugreis erg gezellig en sloten we de dag af met een heerlijke maaltijd verzorgd door enkele van onze dames en een drankje in ons stamcafé. Een topdag en dan te bedenken dat sommige (jeugd)leden vandaag voor het eerst aan zo'n evenement hebben meegedaan. Dat is uiteraard een groot compliment waard.

 
 

 

26 September 2015: Muziekfestival Delfzijl: Muzikaal vuurwerk! 

Dit weekend waren we te gast op de Taptoe van Delfzijl. Deze werd al voor de 5e keer gehouden. Het werd een lustrumeditie met een en al (muzikaal) vuurwerk. Hieronder een sfeerimpressie. We vertrokken na het beroemde Edelweiss kwartiertje om 13.45 uit Heerlen. Tegenvaller was dat onze jeugdige slagwerker Loek de dag ervoor was aangereden door een automobilist. Fiets in de kreukels en beenbreuk. Dat weerhield de ook nog eens jarige Loek er echter niet van om met rolstoel en krukken mee te gaan als fotograaf. Als dat geen betrokkenheid is, weet uw verslaggever het ook niet meer. Na een reis van bijna 5 uur (half uurtje pauze bij Zwolle) en ruim 360 kilometer asfalt onder de wielen arriveerden we bij het NS station van Delfzijl waar onze begeleider, toegewezen door de organisatie, aan boord van onze bus stapte. Hieraan was meteen te zien welke geoliede machine de organisatie van Taptoe Delfzijl is. Onze bus werd in de buurt van de haven geparkeerd, trouwens akelig dichtbij het water. Chauffeur Hans die toevallig Delfzijl op zijn duimpje kent, omdat hij er gewoond heeft, draaide zijn hand er niet voor om. Snel de instrumenten en uniformen uit de bus laden en via een doorgangetje stonden we al in het centrum van Delfzijl waar ruim een uur voor het begin van het voorprogramma het publiek al in de rij stond voor de tribuneplaatsen. De publieke belangstelling was overweldigend. De ontvangst was keurig verzorgd. Bij Partycentrum "De Molenberg" waar we konden eten en omkleden, voelden we ons al snel thuis. Dat ligt vast en zeker aan de naam. Nadat dweilorkest de Heegemer Dekdweilers het publiek warm liet lopen met hun uitbundige muziek was het de beurt aan Afslag Sneek, de eigen percussiegroep van Advendo samen met een groep dansers en danseressen van dansschool "The Legacy". Hierna begon de taptoe. Amigo uit Leiden beet het spits af met hun show "Rollercoaster". Wij waren als tweede aan de beurt, hierna volgde het kleine, maar fijne orkest DOS Ulrum, de Rijnmondband uit Schiedam met een frivole show, de strakke exercitie van Adest Musica uit Sassenheim met hun show "Windows of the World" en publiekslieveling Advendo Sneek met hun show "Mindset". Het was een prachtig programma met een mix van diverse stijlen, een professionele presentatie, enorm strak schema en een heel bijzondere afsluiting. Advendo speelde de korpsen naar binnen voor de finale. Naast de taptoedeelnemers waren dat ook de muzikanten van de vijf muziekverenigingen uit Delfzijl die de taptoe organiseren. Na de traditionele slotstukken "Heer blijf bij mij, het taptoesignaal en Wilhelmus" volgde een oorverdovend vuurwerk en werden de finalestukken gespeeld. Onder luid applaus van de toeschouwers die er in grote getale waren, verlieten de korpsen een voor een het sfeervolle taptoeplein. Na de snacks die de organisatie alle deelnemende korpsen aanbood en het omkleden, haastten we ons naar de bus waar alles weer aan boord werd geladen. Tegen middernacht verlieten we Delfzijl om vervolgens rond 04.00 uur 's ochtend weer veilig in Heksenberg uit te stappen. Du busreis was zoals altijd gezellig met het Edelweiss catering team binnen de gelederen. Dat was niet voor iedereen weggelegd, want er werd natuurlijk ook geslapen. Een lange, vermoeiende dag die zeer zeker de moeite waard was dankzij een mooi deelnemersveld, veel publiek en een evenement dat tot in de puntjes was verzorgd.

 

13 September 2015: LBT Concours Landgraaf 2015: We staan als een huis! 

Op het concours in Landgraaf, afgelopen weekend stonden we er weer als een huis. We behaalden daar de eerste prijs in Concert, stilstaand, en lieten ons van de beste kant zien. Aan het einde van dit concours mochten we de wisselbeker mee naar huis nemen! Zeker met het komende LK en ook het WMC, is dit voor ons een heel belangrijke graadmeter, waar we stonden als een huis! Dit beloofd nog wat voor de komende tijd.

 

 

26 Juni 2015: Taptoe Voerendaal

De laatste taptoe vóór de zomervakantie. Schutterij Voerendaal waarvan onze muzikanten Jo, Ralph, Ivo, Tycho en Melvin lid zijn had het hele weekend feest. Zondag was er een optocht van schutterijen en was er van alles te doen op de schuttersweide zoals de schutters dat zeggen. Zaterdag een feestavond in de feesttent, maar op vrijdag stond eerst een taptoe op het programma en wel op het plein naast de kerk in Voerendaal. We verzamelden ons in een café waar de organisatie een ruimte voor ons had gereserveerd. Wij waren pas als laatste aan de beurt met optreden en na de voorstelronde hadden we tijd om CD's te verkopen. Als opening werd er een Intrada gespeeld door enkele bekenden en erna volgde het Wilhelmus. Daarna begonnen de optredens van de schutterijen uit Voerendaal, Klimmen, Ubachsberg en Meijel. Daarna was het pauze en speelde Diversão, de sambaband waar ook enkele leden van Edelweiss onderdeel van uit maken. Die moesten zich snel omkleden en het Edelweiss uniform aandoen om op tijd aan de show te beginnen. Na de pauze kwam eerst nog Parcival in plaats van Showband Corio die niet genoeg mensen hadden om hun show te doen. Dat is erg jammer. Rond 21.30 uur waren wij eindelijk aan de beurt. Het was wel even wennen, want dit plein is een stuk kleiner dan de velden waar we tot nu toe hebben opgetreden. Maar het ging fantastisch. De mensen waren enorm enthousiast en bleven klappen. Na een gezamenlijk stuk waar Marcel de dirigent was, het Limburgs Volkslied en het taptoesignaal gingen we bij de Finale als laatste van het plein af. We maakten nog een extra rondje om het publiek te bedanken en dat werd beloond met een staande ovatie. Het begon net te regenen, dus precies op tijd klaar. Een mooie opwarmer voor Taptoe Landgraaf.

 

21 Juni 2015: Streetparade & Taptoe Landgraaf

Een bijzondere dag. Vaderdag en een groot evenement in de buurt. De fanfare en harmonie van Nieuwenhagen bestaan allebei 125 jaar en organiseerden een streetparade en taptoe. Om 14.00 uur verzamelden alle korpsen zich op het voetbalveld van SVN. Vanaf daar begon de streetparade om 14.30 uur door de buurt. Naast fanfares en harmonieën uit Landgraaf kwamen Maastrichtse VerkennersbandDrumfanfare ExempelAdest MusicaAdvendo en Edelweiss voorbij. Het was een streetparade van ongeveer een uur. Het was gelukkig niet zo warm als de vorige week toen we in Duitsland te gast waren. Er stond best veel publiek langs de kant en de mensen waren behoorlijk enthousiast. Het tempo zat er goed in en we moesten drie keer stoppen, omdat we anders de fanfare voor ons bijna zouden inhalen waar het marstempo iets lager lag dan wij gewend zijn. Bij terugkomst werden alle korpsen voorgesteld aan het publiek en mochten we al een ronde over het taptoeveld lopen.

We hadden even tijd om wat te drinken en te eten en om 16.30 uur moest het eerste korps al beginnen met de taptoe. Het was erg druk. De tribune zat vol en ook rond het veld stonden veel mensen. Het waren hele mooie optredens van de korpsen die aan de taptoe meededen. Zij lieten hun gouden WMC show zien of de nieuwste shows . Nadat de vijf korpsen hadden opgetreden moesten we ons weer klaarmaken voor de finale. We marcheerden om de beurt naar het veld en daar openden wij de finale. Hierna werd het Limburgs Volkslied, het taptoesignaal en het Wilhelmus gespeeld. Hierna volgde de afmars van alle korpsen. De taptoe en streetparade zo dicht bij huis waren een sfeervolle happening met een goede organisatie. De organiserende verenigingen kunnen heel tevreden terugblikken op een zeer geslaagde jubileumactiviteit.

 

14 Juni 2015: Optochten Wurseln & Konigsspiel 

Het is een drukke maand. Vandaag gingen we met de auto naar Würseln waar we waren uitgenodigd voor het Morsbacher Siedler Königsspiel. Dat is nog het best te vergelijken met de Meifeesten die we op veel plaatsen in Zuid-Limburg vieren. Het is een heel groot feest. Iedere wijk in Würseln heeft zijn eigen tent, feest en optocht. We vertrokken om 08.30 uur en moesten al om 09.45 starten met de eerste optocht van vandaag. Vanaf de feesttent naar de kathedraal en terug naar de feesttent. Poeh, dat was wel erg ver. Het was heel erg warm, dus afzien. We hadden een lange pauze en konden in die tijd vocht innemen, eten en kletsen. Om 16.00 uur begon de tweede optocht. Nu gingen we naar "onze" meikoningin. We stonden in de warme zon, moesten een serenade geven en kregen "op zijn Duits" te drinken. Hierna ging de optocht verder en moesten we in de buurt van de kathedraal opstellen. Uit allerlei straten kwamen de meikoninginnen van alle andere buurten met hun complete gevolg en muziek. We hadden al heel wat kilometers afgelegd en waren blij met de pauze waarin we drinken hadden geregeld en even op adem konden komen. Dat was ook hard nodig, want om 18.00 uur begon de grote Parade door het centrum van de stad. We hadden geen enkel idee wat we ons daarbij moesten voorstellen, maar al gauw hadden we in de gaten dat het héél erg druk was. Het publiek stond rijen dik langs de kant en de duizenden mensen reageerden super enthousiast toen we voorbij marcheerden. We oogsten veel applaus met onze kenmerkende stijl die ze bij onze buren graag zien. Dit maakte de lange en zware dag helemaal goed. Een nadeeltje, we moesten toen weer het hele stuk terug marcheren naar de tent. Uiteindelijk hebben we bijna 10 kilometer met muziek en marcherend afgelegd. Dit was topsport voor alle leden. Daar kan geen conditietraining tegenop. Foto's van dit mooie evenement staan op: www.morsbacher-siedler-koenigsspiel.de

 

6 Juni 2015: Streetparade & Taptoe Tiel

Deze keer waren we te gast in Tiel, de stad van Flipje. Dat ligt in de Betuwe van de provincie Gelderland. Het zou een lange, maar onvergetelijke dag worden, voor sommige leden was het hun eerste taptoe.

We vertrokken om 10.00 uur met de bus vanuit Heksenberg. We hadden geluk, want we hadden een bus van SOLMAR Tours, maar gelukkig ging de bus naar Tiel en niet naar Spanje. Eerst het vaste ritueel, instrumenten, uniformen, helmtassen en dergelijke in de bus laden. De chauffeur hielp ons daarbij. Hoewel we op tijd waren vertrokken, stonden we als snel in de file vanwege wegwerkzaamheden aan de A2 en liepen behoorlijk tijdverlies op. Net toen de chauffeur aan een alternatieve route dacht, werd de weg vrij gegeven en konden we de oorspronkelijke route vervolgen. Onderweg nog een tussenstop om Wanda, Dylan en Richard op te halen. Gelukkig kwamen we op tijd in Tiel aan, maar het was toch een beetje haasten met omkleden. Ieder korps had zijn plekje in de feesttent. Eerst was er een streetparade in het gezellige centrum van Tiel waar het druk en warm was. Na de streetparade was er een korte pauze en hierna gingen we oefenen voor de taptoefinale met de andere korpsen Pasveer uit LeeuwardenShow- en drumfanfare Oranje IJsselmuiden, OBK Rhenen en Kamper Trompetterkorps. We speelden Concerto d' Aranguez. Erg mooi.

Hierna was de pauze lang genoeg om heerlijke frietjes te scoren en toen het moment van de waarheid. De eerste keer een uitvoering van onze show voor groot publiek. Spannend! Met rookeffecten door de poort. De show ging erg goed. De taptoe was 22.30 uur afgelopen en toen moesten we weer alles in de bus doen. We vertrokken pas om 23.15 uur en waren om 01.30 uur weer bij het gemeenschapshuis. Het was een superdag. De dag erna waren we in een mooie compilatie op TV bij Omroep Gelderland te zien. Dit smaakt naar meer.

 

 

26 April 2015: Zomercarnaval Steenvoorde (Frankrijk)

Afgelopen weekend was Edelweiss op uitnodiging in Steenvoorde. Dat ligt in Frankrijk net over de Belgische grens. In de buurt liggen de plaatsen Duinkerken en Ieper. Dat zijn bekende plaatsen van de 1e Wereld Oorlog.

We vertrokken 09.00 uur en moesten eerst drie en een half uur in de bus zitten. Om de tijd een beetje om te krijgen, deed de jeugd aan spelletjes op de tablet en hadden zij - zoals dat hoort bij uitstapjes - de achterbank in bezit.

Toen we in Steenvoorde aankwamen, werden we door een auto van de organisatie opgehaald, zodat de buschauffeur wist waar hij moest parkeren. Dat was bij een oud schoolgebouw waar we ook konden omkleden. We hadden tijd over en we hebben nog gauw de show van 2015 geoefend en dat ging hartstikke goed. Daarna liepen we naar de opstelling. Het evenement staat te boek als jaarlijks Zomercarnaval, maar het laat zich het best omschrijven als een mix van carnaval, folklore met dans en acteergroepen en vooral veel muziek uit binnen- en buitenland in diverse stijlen. Bovendien is er ook nog kermis. De optocht die goed bekeken werd, duurde met oponthoud een uurtje of drie. We hebben een behoorlijk stuk in de regen gelopen. Na de optocht was er nog een defilé op het plein voor het stadhuis. Hier konden we ook de andere deelnemers aan het werk zien. Vooral de Belgische showband met een stuk of zestien lyra's sprong erg in het oog. Na afloop kregen alle deelnemende gezelschappen een Frans stokbroodje aangeboden. Daarna gingen we weer de bus in en zijn we nog even bij een tankstation langs de autosnelweg gestopt, want we hadden geen tijd gehad om iets warms te eten. Om 23.00 uur kwamen we weer aan bij het gemeenschapshuis.

 

28 & 29 Juni 2014: Taptoe Porcieu (Frankrijk)

We kunnen terugkijken op een geweldige geslaagde muziekreis naar Zuid Frankrijk. Namens Korps, bestuur en aanhang willen we de organisatie bedanken voor deze geweidlge muzikale ervaring. We kunnen terugkijken op een geweldig weekend van hoogstaand muzikaal nivo, waarvoor onze dank!

 

9 Juni 2014: Voor de tweede maal op rij: Kampioen der Lage Landen, muziek concours Hamont (Belgie)

Voor de tweede maal op rij neemt Edelweiss weer een internationale prijs mee naar huis... In het Belgische Hamont wisten ze weer, met overmacht, de concurentie ver achter zich te laten. 

In de Mars wisten ze een totaal van 90,65 punten te behalen en met het stilstaand werk: 92,40. Een wederom 90+ resultaat, waar ook de jongstge leden een groot aandeel hadden. Het jongste lid dat mee liep tijdens dit concours was Loek, 10 jaar.   

 

25 Januari 2014: Edelweiss Nederlands Kampioen!!!

Edelweiss heeft de Nederlandse titel gepakt in het Noordelijke Elburg. Hier wisten ze dit superresultaat neer te zetten dankzij een strak concert stuk en een goed en strak uitgevoerde mars. Ze wisten de concurentie ver achter zich te laten met een resultaat van liefst 92.45 punten. Ook Korpsmuziek spreekt van een strak en goed optreden en hebben een perfecte recentie geschreven over deze prestatie. Ook liepen tijdens het NK onze vijf jongste leden mee, een mooie ervaring. Kiki, Loek, Stan, Jesse en Melvin. 

 

5 Oktober 2013: Edelweiss haalt haar hoogste resultaat in haar bestaan ooit tijdens het KNFM Bondsconcours

Na het spetterende WMC, waar men ook al met een hoog resultaat het veld verliet, overtrof het KNFM Concours dit jaar alles... Waar helemaal niemand in deze divisie rekening mee had gehouden gebeurde, inclusief Edelweiss zelf, was dat men een stuk geschiedenis zou gaan schrijven op dit Bondsconcours. Het korps behaalde voor haar Concertwerk en Marsoptreden een score van maarliefst 95,28 punten, met lof der jury. Ook namen we de Ereprijs van het KNFM van de provincie overijsel mee naar huis. Ook korpsmuziek was met een stuk opbouwende kritiek toch zeer content met hetgeen er neer was gezet en ook de jury rapporten mogen er zijn. Letterlijk uit het rapport: Bijzonder knap deze uitvoering met deze instrumenten, knap gedaan! (Dhr. Bohmer). Ga naar het Film reportage gedeelte van onze site en geniet nog een keer met ons mee van dit unieke moment van de 5de oktober 2013, waar we in het hoge Noorden geschiedenis schreven... 

 

14 Juli 2013: Edelweiss wint Goud op WMC!

Tijdens de mars & show wedstrijden afgelopen zondag 14 Juli 2013 heeft Edelweiss haar hoogste score ooit weten te behalen op het WMC. Ze haalden in de World Division met de marswedstrijd een puntentotaal van 88.47 punten met een gouden plak.

Na de gelopen mars schreef Korps Muziek het volgende in aanloop naar deze historische score... Lof...

 

Kijk voor meer info op: www.wmc.nl