Wat is een natuur instrument?

Een Jachthoorn is een blaasinstrument, waar tonen mee te blazen zijn uit de natuurtonenreeks. De techniek van een Jachthoorn is gebaseerd op overblazen. De Jachthoorn onderscheidt zich van de ventielhoorn, door het ontbreken van knoppen en ventielen, om gemakkelijk chromatisch te kunnen spelen. 

Je maakt dus zelf, door de hardheid waarmee je blaast,de hoogte van de te spelen toon, in combinatie met de spanning op de lippen. Kortom heel iets anders als bij een instrument met ventielen, waar je door combinaties van deze ventielen de tonen kunt maken.

De tonen die kunnen ontstaan

Met het blazen van lucht, uit je mond, via je aangespannen lippen, breng je via het mondstuk de buis van de Jachthoorn in trilling. De frequentie van de luchttrilling bepaal je met de spanning van je lippen; de embouchuri gespannen hoge toon, ontspannen lage toon. In de jachthoorn veroorzaakt de blazer ook een hogere druk dan die van de buitenlucht. Aan het uiteinde van de hoorn is de luchtdruk in de jachthoorn gelijk aan die van de buitenlucht. Alleen frequenties met hele en halve golflengte passen in de buis van de jachthoorn. En alleen die frequenties leveren een (natuur) toon op.

Voor wie meer van trillingen weet, bij het mondstuk heb je altijd een ' knoop'  aan de uitgang van een Jachthoorn een buik. Ook de luchtdruk rondom de hoorn, de temperatuur en de vochtigheid, spelen in dit natuurkundige proces ook nog een - kleine - rol.

 

De lengte & de stemming

De lengte van de hoornbuis, van de Jachthoorn, bepaalt de stemming. Langer betekend een stemming in een lagere toonsoort, korter een stemming in de hogere toon. Ons korps speelt in ES-Sectie B; Onze Jachthoorns zijn gestemd in B. Dit zie je ook terug in onze ranking; Divisie-B.